Tuesday, 27 December 2011

Selamat menempuh cabaran 2012!


Selamat malam semua! Well beberapa hari je lagi sekolah akan dibuka maka bermulalah sesi yg baru iaitu sesi persekolahan 2012. dot dot dot...~~




Wow!! Menakjubkan bukan??? Ahah yes! apa yg penting, “muka buku” bru pada detik itu akan mula membuka tirai n next year I will be the senior of Catering student! Happy bukan dapat jd senior?? 



SPM candidate 2012. ya Allah! dup dap dup dap~
(Student2 PRA-U is always available so x perlu rasenyer nak berangan bagai jd senior kaaaann .. kui3 -.-) the most important is.. senior perlu tahu akan kedudukan mereka. senior yg dapat menjadikan teladan kepada junior & bukan senang2 membuta tuli membuli adik2 junior & menindas mereka(masing2 hormat akan dapat mencerminkan keperibadian yg baik)! Btw x sabar rasanya nak tahu di sebalik nama2 pelajar form 3 yg bakal menjadi Chef student @ Puteri high School! “bukan senang nak jadi senang n sebaliknya bukan susah nak jadi susah bukan??? Sama jugaklah dengan apa yg berlaku terhadap sy(kami) sebagai pelajar jurusan MPV Katering n Penyajian! Sesetengah pelajar mungkin mudah mengukapkan kata2 manis seperti “alahai…setakat kelas catering apa la sangat..” “eleh sekadar cukup makan je pon belajar entah ke mana”, “eeee ..taknaklah kelas tu dah laaa x menjamin masa depan” n my answer is ur totally is wrong dear! Wake up please! We’re not working as easy as u think n that time anda akan rasa semua adalah sama apabila kita semua sbg “student” memiliki 1 sifat zat yg sama iaitu belajar! 1 pesanan yg perlu adik2 ready dengan fenomena alam baru tatkala menakluki usia 16 tahun adalah anda sekarang bukan lg pelajar yg sentiasa ditemani dengan2 situasi2 “riang ria” kerana kini & masa ini, bermula lah alam baru persekolahan yg akan menentukan masa depan anda yg sebenarnya. Perlu diingatkan bahawa setiap apa yg kita lakukan perlulah sentiasa sedar akan tanggungjawab selaku pelajar. Sentiasa letakkan diri dalam “zon bahaya” ketika merentasi perjalanan ini kerana SPM bukan lg permainan yg boleh diheret, ditolak, dan disisihkan. Think positive n always bear in mind bahawa Form 4 bukanlah waktu yg sesuai untuk anda bergembira! Enjoy??? Yes! Sememangnya anda berhak merasai pengalaman bergembira n enjoy ini tp perlulah seimbang dengan pelajaran. Kerna pada waktu ini, persediaan yg cukup rapi hendaklah dilakukan dengan segera! (well.. ini lah pengalaman menjadi student form 4, sy bukanlah perfect tp ini adalah 1 kesilapan diri yg banyak mengabaikan diri sbg pelajar Tingkatan 4 :)




dah sesal pun x boleh kan tp x salah kalau kita cepat2 perbetulkan diri serta bersedia untuk menghadapi SPM 2012 :D nasihat kepada adik2, pilihlah apa yg terbaik untuk anda, bukan kerana paksaan daripada mana2 pihak. Fakta, pelajar lebih ramai mengikut kehendak rakan2 apbl ingin menetukan jurusan apa yg akan diambil di form 4. Well, jadilah diri sendiri & buatlah apa yg termampu untuk anda. Walaupun apa yg diinginkan tidak tercapai, ia bukanlah 1 halangan bukan??? btw tahniah kpd semua bekas calon PMR yg telah berjaya!



 Semoga apa yg diinginkan menjadi 1 realiti pd masa akan datang! Caiyok!!

Monday, 26 December 2011

iPad 2 vs Samsung Galaxy Tab 10.1

hye everybody !! its time for updatin the blog!! yeah for sure today rasa x sedap badan sangat since today was so hectic day .. haihh ..demam yg sangat menyiksakan .. btw as a humble person kita kenalah sentiasa think positive sbb bila mana ujian @ musibah yg menimpa, pasti Allah ingin menguji hambaNya untuk lebih mengabdikan diri terhadapNya. setiap apa yg berlaku itu perlulah disusuli dengan langkah yg betul & sentiasa mendekatkan diri kepada Allah Taala. tak kira gawat mana sekalipun keadaan tuu. Allah is always beside us! bear in mind ok?? the story is begin .. jeng3~  hari ni teramatlah senang hati. ahh it was so fabulous day sangat tatkala dapat menatap, menyentuh & bermain-main dengan tablet yg semakin menjadi trend di kalangan masyarakat hari ini !! yeah peluang untuk mendekati tablet iPad & samsung Galaxy Tab 10.1 adalah saat yg paling terindah yg tidak akan pernah sy luapakan!(tertanya2 di manakah peluang keemasan ini saya alami??? jom baca lg blog ini sedikit demi sedikit & anda akan ketahuinya) haha :D ~ ini lah waktu yg paling sesuai untuk dikongsikan apabila sesuatu peluang yg belum pasti kita dapat & kecapi... menjadi sebuah memori & kenyataan yg sebenarnya! to the people yg x kenal lg dengan tablet n here present to all of u... the iPad 2!! lets check it out!






hebat bukan??? woahh ..so menggiurkan bila tengok iPad nih n that was so good product by Apple.com! tablet yg pasti menjadi idaman sesiapa sahaja ini pasti menjadi 1 transformasi kepada setiap pengguna krn ia hadir dgn pelbagai spesifikasi menarik!! xsalah kan kalau sekadar ingin melihat apa kelebihannya di iPad 2 ini :) semua orang tergila2kannya but well sadly this tablet x hadir dgn sim card as like as Samsung Galaxy Tab by Samsung :) ape kate kite try berkenalan pula dengan Samsung Galaxy Tab 10.1 yg telah menjadi sentuhan "manja" drpd sy ini =)








amazing bukan??? setelah sekian lama kehadiran tablet berkuasa tinggi ini tertunda maka Samsung dengan berbesar hatinya menemukan this awesome product to all the fans! peminat(including of me)*the top fan of Samsung* pun mula mengintai apakah "resipi" menarik di sebalik gadget ternipis ini! tablet ini dianggap sbg tablet Android terbaik kerana spesifikasinya yg terkini & tercanggih! hebat bukan??? berminat?? plus ia hadir dengan pelbagai "citarasa" manis yg diidamkan oleh setiap pengguna! ingin ketahui lebih lanjut tentang tablet siri Galaxy ini??? jom temui tablet berkuasa tinggi ini di Samsung Galaxy Tab 10.1 :)






well setiap pengguna mempunya citarasa mereka tersendiri but just one nice answer from me: iPad 2 is gorgeous!.. maka dengan ini, pilihlah apa yg terbaik untuk anda sebagaimana sy telah menjadikan produk drpd Apple adalah the best product! -.- yeay!!




jom tengok perbezaan antara ipad 2 vs Samsung Galaxy Tab 10.1:








mana 1 menjadi idaman sanubari anda??? jangan terpengaruh dengan kata2 manis sy di atas tp lihatlah & selamilah sendiri kehebatak kedua2 tablet ini di SenQ berdekatan dengan lokasi anda! sy sudah pergi maaa .. KB Mall itu macam hehe~ jangan lupa, nak main, main kat sane jer, jangan nak panjang tangan kerana mencuri itu adalah sememangnya berdosa kui3~~ (^.^)

Sunday, 11 December 2011

Selena Gomez – Love You Like A Love Song Lyrics



[Verse 1]
It’s been said and done
Every beautiful thought’s been already sung
And I guess right now here’s another one
So your melody will play on and on, with best we own
You are beautiful, like a dream come alive, incredible
center full of miracle, lyrical
You’ve saved my life again
And I want you to know baby
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
[Verse 2]
Cursing me, boy you played through my mind like a symphony
There’s no way to describe what you do to me
You just do to me, what you do
And it feels like I’ve been rescued
I’ve been set free
I am hyptonized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
You are…I want you to know baby
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
[Bridge]
No one can pause
You stand alone, to every record I own
Music to my hear that’s what you are
A song that goes on and on
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I love you…like a love song…


*lirik copy paste lor -.-

Thursday, 8 December 2011

Tiada apa lg yg ingin di"update"kan

hello assalamualaikum semua! haaa ..memalam macam ni hah memang best kalau sesape yg rajin nak ringankan diri untuk buatkan special supper tuk kite ..




stok mi sedaap ada tu dalam almari..hehe~ Boh Teh Tarik pun ade tuu ..:





aishhh .. memang kaw-kawlah kalau dapat minum teh tarik panas "segera" kurang manis & tanpa susu ni kaaaann .. tambah-tambah sambil ngah mencoret di laman blog nih memang sesuai bebenor lah yer. haaa ... ni nak kabo ke kome sume *tah betul ke tidak cakap peghok ni haaa* .. dk khusyuk blogging ni pun game CityVille tak terlepas pandang taww .. kalau bukak FB ni jerr terus hah bukak game favorite sy iaitu CityVille.hehe~ nak baca entry tentang game best ini??? bolehlah yer menjengukkan diri di entry yg lepas. jangan lupa bukak taww!!*bg sesiapa yg nak tau tentang game berkenaan~harap maklum~*








almaklum lah yerr... sekarang masa mepengaruhi seseorang. just like me, before, every second kott bukak FB jer terus bertambun idea nak update status. tapi sekarang, sebaliknya :) since sekarang ni memang duk khusyuk dengan gaming, memang yg lain aktiviti tuu dah x berapa nak ambik kisah sangat dah. kalau nak like status kawan-kawan pun sy lebih prefer untuk meng"like"kan status seseorang berdasarkan ayat-ayat "baik" yg digunakan( i mean tiada sebarang merapu, mengfitnah dll) kadang-kadang bila bukak fb ni jer macam-macam boleh kita ungkapkan pada news feed yg senantiasa muncul di wall fb ni. ada yg manis, pahit, pedih, lawak, kadang-kadang yang mengjengkelkan pun ada, tambah la meluat nak baca. hehe... itulah ragam manusia. masing-masing mempunyai cara tersendiri :) tapi nak buat macam ne kaaann .. itu kaaann fb diorang. so, let them be. jangan kita jadi org lain pulak. haaaa.. yg ni memang teruk, paku dulang paku serpih, kalau mengata dia yg lebih. yg tuu memang memeningkan. oke lahh .. time to slamber! nite.. assalamualaikum ^_^

Wednesday, 7 December 2011

Game Airport City yg memerlukan kesabaran yg TINGGI!

hello assalamualaikum~ dah makan dah semua?? hehe hari ni nak kongsi 1 game yg sangat menyiksakan jiwa & raga! huh!~ nak tau tak game ape yg sangat meletihkan ni?? eh ehh ehhh meletihkan?? yess!! memang meletihkan! sape yg main game ni mesti memerlukan kesabaran yg tinggi tauu!! maknanya kesabaran sy ni sangat rendah la ekkh sehinggakan nak merungut tentang game ni?? hehe memang kott.. hmm .. game kali ni tak lain tak bukan daripada produk zynga yg memasarkan servis game online mereka di laman Facebook.
 sekilas pandang, yeah tudiaaaaaaaaaaaa ! nampak macam gorgeous kaaan??? nampak best je kaaan?? fullamaaakkk .. mantap ni wooo!! ada flight n heli bagai tapiiii... hmmmm ~ lets check out!


Airport City
ni haaa.. game yg sememangnya memerlukan kesabaran yg sangat tinggi! nak capai level 5 pun belum tentu dapat capai dalam masa 2 minggu tau! anda sanggup?? lain laa kalau game ni haaaa *favourite* :




dalam hanya 1 hari dah dapat capai level 3! *bergantung kepada usaha masing-masing hehe*


ni haaa logo syarikat Zynga.. agak-agak ni gambar haiwan apa ek??? anjing mungkin???
apa-apa pun itu tak menjadi masalah langsung buat mereka... yg penting, income selalu masuk kat diorang! sangat-sangat kaya dah mereka-mereka semua ni kaaan?? dengan berteraskan servis game online dah dapat jana pendapatan yg cukup tinggi kepada mereka. yela manakan tidaknyer, nak beli duit dalam sesebuah game pun dijual melalui servis hebat mereka nih, nak tau lebih lanjut??? pandai-pandailah korang. hehe. sy nak explain pun tak pandai*sorry* 

ok berbalik pula kepada game airport City yg sangat memenatkan itu. saranan sy:

carilah game yg menguji minda serta mampu menakluki citarasa anda!



SEMOGA BERJAYA! :)

Lemon Chicken sajian yg penuh kenikmatan!

nak tau resipi yg sangat simple & menyelerakan tak?? yes!! this is the answer!! jawapannya adalah:
jeng3~ kasi surprise siket .... 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

LEMON CHICKEN yg MELAZATKAN!

jom kita tengok cara-caranya!~

Bahan-bahan:
400gm chicken breast
1 sudu makan halia yang telah dikisar

2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan lada sulah
1 sudu kecil garam
1 sudu makan gula pasir
2 biji telur
2 sudu makan susu cair

Bahan2 sos lemon:
4 sudu makan jus lemon
5 sudu makan gula pasir
3 sudu makan tepung jagung
300ml air atau secukupnya bergantung pada kepekatan kuah yang diingini
1 sudu makan cuka
setitik dua lemon paste - kalau tak ada pun tak apa cuma lebihkan jus lemon

cara:
  • chicken breast dilumurkan dengan halia kisar dan perapkan sebentar
  • kemudian satukan tepung gandum, tepung jagung, lada sulah, garam, gula, telur dan susu di dalam pinggan/mangkuk
  • gaulkan sebati
  • selepas itu panaskan kuali dengan minyak yang banyak (terendam)
  • celupkan ayam ke dalam campuran tepung tadi dan gorengkan dengan api sederhana panas sehingga masak
  • angkat dan toskan minyaknya
  • cara membuat sos: satukan semua bahan dan masak di dalam mangkuk tahan panas (sos hendaklah rasa masam2 manis)
  • kacau sehingga kuah menjadi pekat sedikit
  • selepas itu tuangkan ke atas ayam goreng tadi
  • hidangkan panas2


SELAMAT MENCUBA! ;D

Game CityVille yg menakjubkan!

Salam .. aihh .. agak lama tak melenguhkan jari jemari ni dengan pelbagai segala kerepek pisang di laman blog ni.. almaklum lerr .. cuti-cuti ni pun takde maknanya nak goyang kaki tauu.. nak pi holiday pon bajet tak lepas .. nak ikotkan bisnes popiah ikan tuu .. takdelaa sebarapa. bukannya saham bisnes pastri tuu menguntungkan sangat .. aih.. kita nak jual lebih-lebih nanti kang ada pulak yg kata over. sebenarnya cik puan semua .. modal nak buat semua tuu pun memang agak mahal tauu .. kos ikan kembung .. sengkuang .. lobak merah .. aissshhh .. macam-macam perkakas nak kena tarup bagi cukup-cukup kaww untuk buat popiah ikan ni ..so, saranan sy, kalau nak buat popiah ni .. buat jer stok banyak2 sekaligus then kita simpan dalam freezer .. haaaa .. bagi "segera"kan kuih tuuu. so, kalau nak jual setakat 3 gulung RM1 memang rugi & tak lepas modal... jadi kalau nak jual .. penyediaan modal yg cukup besar memang amat diperlukan. tapi setakat nak makan untuk hidang kpd famili tuu memang terbaik. jangan lupa cuba ye??! cara-cara nak buatnya dah ada untuk entry yg lepas :) bila bercakap tentang cuti ni .. mak aihh.. apa kerjanya yer??? jawabnyer duk hadap benda ni kat http://www.facebook.com/ . bila bukak Fb jer terus bukak ni haaaaa :


tetiba dalam sejarah hidup sy, sy main game online via FB!~ iaitu CityVille!
 well, game ni memang best ,, dipendekkan bestnyer adalah game ni memberikan kita peluang untuk membina bandar dengan citarasa kita tersendiri! terserahlah nak letakkan segala struktur pembinaan yg anda suka di mana-mana posisi yg anda suka di dalam bandar idaman ini! menarik bukan???!  nak tauu jom kita main game ni then jadi jiran sy ok??? ;D


~SELAMAT BERCUTI KEPADA SEMUA!~


PESANAN UNTUK IBU BAPA:

jagalah anak-anak anda kerana mungkin anda akan kehilangan mereka hanya dalam sekelip mata!~ penyamun, penculik, pemberontak & bermacam-macam penyangak berada dimana jua! anda juga perlu jaga diri anda sebaik mungkin! 


kalaulah dapat gi holiday kat sini kan best :(
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

nanti lain kali kita datang serbu sama-sama yer?? :)