Tuesday, 27 December 2011

Selamat menempuh cabaran 2012!


Selamat malam semua! Well beberapa hari je lagi sekolah akan dibuka maka bermulalah sesi yg baru iaitu sesi persekolahan 2012. dot dot dot...~~




Wow!! Menakjubkan bukan??? Ahah yes! apa yg penting, “muka buku” bru pada detik itu akan mula membuka tirai n next year I will be the senior of Catering student! Happy bukan dapat jd senior?? 



SPM candidate 2012. ya Allah! dup dap dup dap~
(Student2 PRA-U is always available so x perlu rasenyer nak berangan bagai jd senior kaaaann .. kui3 -.-) the most important is.. senior perlu tahu akan kedudukan mereka. senior yg dapat menjadikan teladan kepada junior & bukan senang2 membuta tuli membuli adik2 junior & menindas mereka(masing2 hormat akan dapat mencerminkan keperibadian yg baik)! Btw x sabar rasanya nak tahu di sebalik nama2 pelajar form 3 yg bakal menjadi Chef student @ Puteri high School! “bukan senang nak jadi senang n sebaliknya bukan susah nak jadi susah bukan??? Sama jugaklah dengan apa yg berlaku terhadap sy(kami) sebagai pelajar jurusan MPV Katering n Penyajian! Sesetengah pelajar mungkin mudah mengukapkan kata2 manis seperti “alahai…setakat kelas catering apa la sangat..” “eleh sekadar cukup makan je pon belajar entah ke mana”, “eeee ..taknaklah kelas tu dah laaa x menjamin masa depan” n my answer is ur totally is wrong dear! Wake up please! We’re not working as easy as u think n that time anda akan rasa semua adalah sama apabila kita semua sbg “student” memiliki 1 sifat zat yg sama iaitu belajar! 1 pesanan yg perlu adik2 ready dengan fenomena alam baru tatkala menakluki usia 16 tahun adalah anda sekarang bukan lg pelajar yg sentiasa ditemani dengan2 situasi2 “riang ria” kerana kini & masa ini, bermula lah alam baru persekolahan yg akan menentukan masa depan anda yg sebenarnya. Perlu diingatkan bahawa setiap apa yg kita lakukan perlulah sentiasa sedar akan tanggungjawab selaku pelajar. Sentiasa letakkan diri dalam “zon bahaya” ketika merentasi perjalanan ini kerana SPM bukan lg permainan yg boleh diheret, ditolak, dan disisihkan. Think positive n always bear in mind bahawa Form 4 bukanlah waktu yg sesuai untuk anda bergembira! Enjoy??? Yes! Sememangnya anda berhak merasai pengalaman bergembira n enjoy ini tp perlulah seimbang dengan pelajaran. Kerna pada waktu ini, persediaan yg cukup rapi hendaklah dilakukan dengan segera! (well.. ini lah pengalaman menjadi student form 4, sy bukanlah perfect tp ini adalah 1 kesilapan diri yg banyak mengabaikan diri sbg pelajar Tingkatan 4 :)




dah sesal pun x boleh kan tp x salah kalau kita cepat2 perbetulkan diri serta bersedia untuk menghadapi SPM 2012 :D nasihat kepada adik2, pilihlah apa yg terbaik untuk anda, bukan kerana paksaan daripada mana2 pihak. Fakta, pelajar lebih ramai mengikut kehendak rakan2 apbl ingin menetukan jurusan apa yg akan diambil di form 4. Well, jadilah diri sendiri & buatlah apa yg termampu untuk anda. Walaupun apa yg diinginkan tidak tercapai, ia bukanlah 1 halangan bukan??? btw tahniah kpd semua bekas calon PMR yg telah berjaya!



 Semoga apa yg diinginkan menjadi 1 realiti pd masa akan datang! Caiyok!!

No comments:

Post a Comment