Popiah Ikan
Salam semua! Pernah makan tak popiah ikan??? Saya pasti, kalau ada pun mungkin tak ramai :) apa yg pasti, popiah yang akan saya kongsikan ini ialah popiah goreng yg sangat menyelerakan & sedap dimakan pada bila-bila masa sahaja! Tambahan pula, tak perlu sebarang sos atau pencecah sebab ianya sudah cukup manis, masin & cukup pakej! Haaaa… seperti apa yg kita ketahui, popiah goreng yg biasa dijual di gerai-gerai atau kedai makan kebanyakannya popiah yg berintikan udang kering mahupun isi ayam. Tapi kali ni, intinya ikan kembung. Apa yg anda perlu lakukan ialah menyediakan bahan-bahan seperti berikut:
rebuskan ikan kembung untuk dijadikan sebagai inti utama :)
sengkuang :)
jadilah pengguna bijak untuk memilih lobak merah yg segar :)
Bahan-bahan(untuk 50 gulung popiah):
1- Sengkuang(disagat)
2- Lobak merah(disagat)
3- Taugih
4- Kobis(potong memanjang)
5- Ikan kembung rebus(buang tulang, ambil isinya kemudian hancurkan)
6- 2 biji telur
7- Pastri kulit popiah segera
8- 5 camca besar(camb) gula
9- 1 camb garam
10 1 camca teh(camt) aji-no-moto
11 3 ulas bawang putih(tumis hingga naik bau)
12 3 camb minyak masak
Langkah-langkah Memasak:
1- Panaskan minyak & tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan ikan rebus yg telah ditumbuk/dihancurkan. Goreng ikan hingga masak.
2- Masukkan telur yg telah dipukul, goreng telur separuh masak, kemudian masukkan sengkuang, lobak merah, kobis & taugih.
3- Perasakan dengan gula, garam & aji-no-moto. (tanpa aji-no-moto, inti popiah sudah lengkap)
4- Angkat kemudian tos & sejukkan.
boleh juga dimakan bersama sos :)
Tips: 1- biarkan inti sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan terus ke dalam pastri kerana khuatir pasti akan terkoyak. 2- anda boleh menambah sedikit air ketika memasak inti.
***SELAMAT MENCUBA*** :)
No comments:
Post a Comment